Podzimní prázdniny v Českém ráji 26.-31.10.2010

Český ráj

úterý

V úterý jsme se sešli na Hlavním nádraží a vlakem vydali do Turnova a pak do Sedmihorek. Tam nás čekal pán z penzionu, kterému jsme do auta naložili naše batohy a pěšky za tmy jsme se vydali ubytovat. Rozdělili jsme si pokoje, trochu vybalili, navečeřeli a potom jsme poslouchali pohádku, co četla Koko. No a potom už jsme šli spát.

posloucháme večerníček

středa

Ve středu jsme se vydali do skal, a to hned dvakrát. Dopoledne jsme šli jen kousek, asi 3km, ale pořád jsme se někde zastavovali, hráli partyzány, lezli po malých skalách a několikrát zdolali spoustu schodů, takže jsme se vrátili akorát na oběd.

Po obědě jsme se vydali na delší procházku. Tentokrát jsme šli od penzionu na druhou stranu, po žluté přes Saharu, kde jsme blbli na jednom velkém kameni, který měl vyšlapané schody, potom kolem Symbolického hřbitova horolezců na Mariánskou vyhlídku. Tam jsme se podívali na Trosky, kam nás čekal čtvrteční výlet. Dál jsme šli přes Adamovo lože do arboreta. Tam jsme si prohlídli stromy, které normálně v přírodě nepotkáme, třeba liliovník tulipánokvětý nebo třeba douglasku tisolistou. Taky jsme viděli létací balón s lidmi, kteří nám dokonce zamávali. Cestou zpět jsme zkusili nejít po turistické značce, ale jen po vyšlapané cestě, ale protože jsme ji nějak netrefili, tak jsme šli kousek úplně offroad. Večer jsme chtěli promítat Příběh hraček, ale protože k nám technika nebyla přívětivá, nechali jsme to na čtvrtek. Večer za námi dorazila i většina velkých – Anička, Lída, Tomáš, Véna, Houbovka, Jirka a Neo.

při partyzánech
Matylda, Gita a Julinka
Symbolický hřbitov horolezců

čtvrtek

Ve čtvrtek jse šli na celodenní výlet na Trosky. Bylo hezké počasí, pršelo jen když jsme byli nahoře na věžích ;-). Cestou jsme potkali takový krásný svah posetý spadaným listím, takže netrvalo dlouho, než děti napadlo se po něm klouzat. Listí bylo brzy shrnuté dolů, takže se dál klouzalo po hlíně. Špinavé zadky kalhot budiž toho důkazem :-). Opět jsme párkrát hráli partyzány a brzy jsme došli na Hrubou Skálu. Tam jsme vyloupili krámek s teplými oplatkami a párkem v rohlíku a Myší dírou jsme došli až domů. Večer se nám podařilo spustit promítání a tak jsme se koukali na Příběh hraček.

cestou na Trosky
Trosky
klouzačka z listí
klouzačka z listí

pátek

V pátek dopoledne jsme šli po naučné stezce okolo rybníka u penzionu. Chtěli jsme jít i do cukrárny, ale ta byla zavřená 🙁 U kempu jsme narazili na dětské hřiště s houpačkama, prolézačkama a hlavně skákáním do písku. Strávili jsme tam asi hodinu a půl, skákat do písku si vyzkoušeli snad všichni. Potom jsme šli kolem nejstaršího dubu letního v Českém Ráji. Byl pořádně velký a vyfotili jsme se u něho.

Po obědě jsme šli opět na Saharu, kde jsme tentokrát měli připravené aktivity. Učili jsme se o zvířátkách a taky zdolávali lanovou lávku a skákali v pytli. Ke sváče jsme měli palačinky a pak jsme tam ještě hráli na schovku. A když už byla moc zima, vydali jsme se zase domů. Večer jsme zpívali u kytary.

na hřišti
od nejstarším dubem letním v Českém Ráji
Kozákov
hra o plazích
hra o ptácích
skákání v pytli
skákání v pytli
lanová lávka
palačinky ke svačině

sobota

V sobotu nás čekal druhý celodenní výlet, tentokrát na Valdštejn. Byli jsme na prohlídce hradu a pan kastelán nám moc hezky a poutavě vyprávěl. Potom jsme šli ke Kopicově statku, který prý hrál v mnoha pohádkách, nám se ale žádnou nepodařilo vymyslet. U statku byly skalní reliéfy – sochy vytesané do skal, byly tam obrázky hlavně z historie, ale našli jsme tam třeba i obrovského lva. Cestou zpět jsme šli po hlavní červené turistické značce, na které bylo několik vyhlídek na skály pod námi, takže jsme se kochali. Když jsme došli k arboretu, tak jsme opět zkusili jít zkratkou a tentokrát se nám po povedlo. Došli jsme opět na Saharu, kde jsme chvlíli lezli po kamenech a pak jsme šli domů na večeři. Večer nás ještě čekala noční cesta po svíčkách. I když berušky jít nemusely, nakonec se odhodlaly všechny a taky všechny nakonec vyrazily. A prý se vůbec nebály :-).

na vyhlídce
skály

neděle

V neděli nás čekalo už jen krátké dopoledne na hřišti, brzký oběd a cesta vlakem domů za rodiči.

ve vlaku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *